Bathers Pavilion
Skip Ribbon Commands
Skip to main content
Navigate Up
Sign In

All council websites and online services will be unavailable from 5:30pm today for essential maintenance

Bathers Pavilion

Print this Page
 
 

Background

The Bathers Pavilion was built in 1938 and has significant heritage value. It was designed to accommodate 2,000 people as a place to dress before and after ocean bathing. The Pavilion was opened on 12 November 1938 in front of several hundred spectators by the Minister for Works and Local Government, E S Spooner.

In September 2012 Council completed work on a complex renovation of the building, and its surrounds.

The Bathers Pavilion has new public amenities and a café. The brickwork has been cleaned, repaired and re-pointed with specialist contractors employed to make sure the new repairs to the brickwork matched the original colour.

The civil works around the Pavilion raised complicated geotechnical and access issues as the new pedestrian promenade and retaining walls were built and the seawall replaced as part of the Blue Mile project.

Building Work

  • extensive repairs to the building
  • replacement of concrete slabs affected by concrete cancer.

Interior Work (Changes to Pavilion):

  • construction of a new viewing platform and equipment storage facilities for lifeguards
  • improved public amenities in the northern wing 
  • a traditional separate male/female arrangement;
  • 6 standard toilets and 5 showers in both male and female facilities
  • additional ambulant toilet in both the male and female facilities.
  • two family friendly (larger toilet) facilities in both the male and female facilities
  • an accessible parent room
  • an accessible toilet and shower
  • outdoor shower area
  • café/kiosk in the southern wing of the building
  • 3 metre-wide promenade overlooking the beach in front of the building.

The Landscaping Work Involves:

  • Removal and replacement of ageing retaining walls
  • construction of a new viewing platform
  • refurbishment of the heritage stairs leading from Cliff Road to the Bathers Pavilion.
  • widening the pedestrian path and cycleway at the rear from 2.5 metres to more than 6 metres
  • improved lighting and landscaping works
  • coastal protection works in front of the pavilion.

To see pictures of the North Beach Bathers Pavilion reopening celebrations visit our Bathers Pavilion Pictorial Update page.

Page last updated:
\