Skip Ribbon Commands
Skip to main content
Sign In

Blue Mile

Print this Page


Stretching from Stuart Park in the north to Wollongong Golf Club in the south, the Blue Mile is an iconic and much-loved section of our coastline.

Boasting spectacular views, beaches, parks, shared pathways and outdoor cafes and entertainment spaces, this precinct is a popular destination for locals and tourists.
The Blue Mile Master Plan, developed in consultation with local residents, is a long term project that encompasses a range of foreshore improvements to enhance this public space, increase use and visitation, and support the revitalisation and development of the city centre.

Vision and Master Plan


The Blue Mile will become a high quality, popular and beautiful open space area that links the city centre to its magnificent foreshore, and provides a substantially enhanced amenity for residents and visitors.


The principal objectives articulate the guiding vision above:
  • establish high quality open space
  • improve pedestrian / cycle access to and along the foreshore
  • provide high quality facilities of distinctive local design that respond to and enhance the unique natural environment
  • provide a range of facilities for families, visitors and local residents
  • ensure design proposals maximise the safety of visitors
  • improve vehicular access and parking opportunities
  • integrate public art into design proposals.

Current Works


We invited the community to comment on concept designs for the new seawall and shared footpath between North Beach and Belmore Basin in June and July 2016.
The main construction work for this project is due to start in 2017. To help this project progress more quickly, we’re doing some preparatory trenching on the rock platform north of the Continental Pool from September – November 2016. Access to the Continental Pool and shared path will be maintained throughout these works.
For more information about this project, see our Have your Say page
The Blue Mile Tramway Seawall & Shared Path Upgrade is jointly funded by the Australian Government through its National Stronger Regions Fund and Wollongong City Council.

Picnic Shelters J P Galvin Park Renewal

The existing two barbeque shelters and five picnic shelters are currently being renewed to provide more seating and high quality facilities for this popular picnic spot. In addition to the increased seating we are taking the opportunity to provide an equal access pathway to the northern shelters as part of these of works.
Work is being done progressively so there are still some shelters available for the public to use at all times.

North Wollongong Surf Club Car Park Replacement

Work is underway in the area in front of the North Wollongong Surf Club to remove the previous off street parking, and create a widened paved area as an entry feature into the North Wollongong Beach area. We’ve also widened the existing shared path to the north to 4m wide, and will create additional on-street parking to offset the removal of the former car park. We’re hoping to finish these works before the peak summer swim season.  

Completed Projects

September 2016
Pedestrian Boardwalk Stuart Park

A new pathway from Squires Way to the popular Stuart Park regional playground was opened in September 2016. This provides a pram-, wheelchair- and bike-friendly path for people to access the playground and park from the west.

October 2015
Stage Two of Heritage Walk at Flagstaff Hill

Stage two of the Heritage Walk at Flagstaff Hill (pictured above) was officially opened on 30 October 2015. The works located on the north side of Endeavour Drive included the replacement of the existing pathway with a 3m wide promenade with new handrails adjacent to the top of the harbour’s heritage sandstone retaining wall. In addition new lighting, furniture, viewing areas and interpretive artwork reflecting the rich history of the area was incorporated. ​​

July 2015
Stuart Park Playground Upgrade
This popular regional playground was upgraded with the addition of some exciting new equipment including a large tower with slides, all ability access and play options, children’s artwork, a shaded boardwalk and picnic/BBQ facilities.​

September 2012
North Beach Bathers Pavilion Reopening
The refurbished Bathers Pavilion was officially opened on 30 September 2012 by Lord Mayor Cr Gordon Bradbery OAM. The day included a community celebration in the precinct around the Pavilion.
The renovation of the Bathers Pavilion included the addition of new public amenities and a café, extensive building repairs, construction of substantial retaining walls and broad promenades, as well as landscaping and coastal protection works.

July 2011
Stage One of the Blue Mile Heritage Walk
Stage One of the Blue Mile Heritage Walk from the completed harbour works at Brighton Lawn p to Flagstaff Hill was completed. This work improved community accessibility and included a 3 m wide footpath, balustrade railing, improved lighting and landscaping.
This stage of work was funded from Council’s capital budget and  $200,000 from the Australian Government’s Regional and Local Community Infrastructure Program. ​

September 2010
Opening of East Side of Cliff Road Footpath Stage Two
The upgrade of the east side of Cliff Road between Georges place (above the Continental pool) to North Beach was completed between February 2010 and September 2010. The upgrades included a new wider footpath, high-quality fencing, improved lighting and new stairs accessing Battery Park.
The improvements also provide additional viewing locations for community events such as Australia Day in the New Year's Eve fireworks.
These works could not have progressed without the $2.9 million grant funding through the Australian Government’s Regional and Local Community Infrastructure Program.

July 2010
Opening of Cliff Top Walk on Flagstaff Hill
The 230m walking path and viewing deck were officially opened on 21 July 2010, providing a formal connection to the iconic lighthouse and Flagstaff Hill.
The $650,000 pathway, lawn terraces, seating and viewing deck project were designed and constructed by Wollongong City Council with support from the Department of Environment, Climate Change and Water (DECCW).
Council received a grant of $257,000 from the NSW State Government’s Department of Environment, Climate Change and Water’s Coastal Management Program towards the Flagstaff Hill Walk.
Cliff Road Upgrades Outside Novotel
The first stage of the work on Cliff Road between Bourke Street and Blacket Street included the creation of an additional five parking spaces outside the Novotel, a raised threshold (speed hump) to reduce traffic speed and kerb extensions at the intersection of Blacket St and Cliff Road.
Council also introduced a 10km/hr shared zone (for pedestrians and vehicles) and reduced the width of the road with the kerb extensions at Blacket Street to create a safer pedestrian crossing area.
Council received a $40,000 grant from the Roads and Traffic Authority (RTA) to part-fund the works. Six speed cushions were also installed along Cliff Road from Bourke Street to the Harbour to keep traffic speeds in line with the new 40km hr speed limit in this area. This work was able to be done thanks to another funding grant from RTA for $50, 000.

December 2009
Opening of East Side of Cliff Road Footpath - Stage One
Stage one of the $3.4 million work along Cliff Road was officially opened byFederal Member for Cunningham, Sharon Bird and Council’s General Manager, David Farmer.
The completed works included a three metre wide concrete shared pathway from Belmore Basin to Georges Place, above the Continental Pool, new lighting and landscaping, a new viewing platform and balustrade railing, and seating.

December 2008
Refurbished Brighton Lawn and Harbour Side Promenade Opens
$2 million in improvements to Brighton Lawn, including a new playground, four metre wide promenade, seating walls, amphitheatre, viewing platform, landscaping and picnic furniture were opened in December 2008.
A new seawall was also constructed, incorporating  broad access stairs to the beach, and long lengths of bleacher style seating.​
Page last updated: